Analytická podpora financování výkonu přenesené působnosti ve veřejné správě - Lobodáš, Pavel; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Tato práce se zaměřuje na problematiku financováním výkonu přenesené působnosti obcí. V současnosti je přenesená působnost financována formou příspěvku na činnost vypláceného na základě výpočtu Ministerstvem vnitra. Výpočet tohoto příspěvku je odvozován mechanismem reflektující rozsah výkonu přenesené působnosti, výsledná výše příspěvku tedy nezohledňuje reálný výkon. Vláda aktuálně nedisponuje daty, která by umožňovala objektivně řídit náklady v této oblasti. K tomuto problému bylo přistoupeno návrhem řešení analytického nástroje určeného k podpoře financování. Návrh řešení sestává ze čtyř logických částí. Úvodní část řešení je zaměřena na analýzu předmětné oblasti a vytvoření strategické mapy dle konceptu Kaplana a Nortona Balanced Scorecard. Navazující část pokračuje definicí konkrétních ukazatelů výkonnosti a sestavení finální Balanced Scorecard, která je prostřednictvím nástrojů Business Intelligence převedena do podoby multidimenzionálního modelu datového skladu. Prostřednictvím reportovacích nástrojů lze nad modelem datového skladu spouštět dotazy, které jsou koncovým uživatelům zobrazovány v podobě reportů. Ověření návrhu řešení je provedeno vytvořením pilotních reportů určených pro řízení předmětné oblasti. Výsledkem této práce je především ověření aplikovatelnosti návrhu řešení propojujícího manažerský koncept Balanced Scorecard a související technologie Business Intelligence za účelem získání relevantních informací k řízení oblasti financování výkonu přenesené působnosti. Výsledným ověřením aplikovatelnosti řešení vzniká prostor pro možné uplatnění i v ostatních oblastech organizací veřejného sektoru.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses