Analýza časových řad emisí skleníkových plynů ve státech EU 27 v období 1990 - 2011 - Sabo, Juraj; Helman, Karel; Kladívko, Kamil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Globální změna klimatu představuje jeden z nejzávažnějších ekologických problémů, který je podle současných vědeckých poznatků způsoben produkcí tzv. skleníkových plynů. V reakci na tuto probíhající změnu klimatu byl přijat Kjótský protokol k Rámcové smlouvě OSN o klimatických změnách. Tato bakalářská práce se zabývá analýzou časových řad celkových emisí skleníkových plynů ve státech EU 27 v období 1990 -- 2011. Cílem práce je zisk informací o chování analyzovaných časových řad ve zkoumaném období, ověření závazných cílů Kjótského protokolu na snížení vypouštěných skleníkových plynů do ovzduší a provedení kvalifikovaného odhadu budoucího vývoje vypouštěných skleníkových plynů do ovzduší státy EU 27. Veškerá data byla získána z veřejné databáze Eurostatu. Nástroji pro dosažení cílů práce jsou základní charakteristiky časových řad a modelování trendové složky prostřednictvím vybraných trendových funkcí a adaptivních metod. Práce se skládá ze dvou hlavních částí. Teoretická část se věnuje popisu všech použitých statistických metod a praktická část se věnuje samotné analýze časových řad.
Vedoucí práce: Karel Helman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses