Principy a postupy tvorby reportů a jejich verifikace ve vybraných reportingových platformách - Čelikovský, Filip; Maryška, Miloš; Pesek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Diplomová práce se věnuje principům a zásadám tvorby dashboardů a reportů. Prví část práce je věnována úvodu do problematiky reportingu na základě současné literatury. V této části jsou vymezeny základní pojmy, místo reportingu ve firemní struktuře, historický vývoj a základní členění reportů. Dále se práce podrobně věnuje informačnímu designu. V této části je uveden popis základních vizualizačních prvků používaných v reportingu, dále pak problematika použití barev a v neposlední řadě také informace k vhodnému rozložení těchto prvků na plochu dashboardu či reportu. V této části se čtenář detailně seznámí s principy návrhu a tvorby dashboardů a repotů. V rámci praktické části je v první řadě navržena metodika hodnocení reportingových nástrojů. Cílem této metodiky je porovnání dvou konkrétních nástrojů za účelem poskytnutí informací o kvalitách zkoumaných nástrojů. Součástí této metodiky je souhrn požadovaných funkcionalit a také několik uživatelských kritérií hodnocených na základě použití hodnocených nástrojů při tvorbě konkrétního dashboardu. Komplexní návrh vzorového dashboardu je také součástí metodiky. Metodika bylo ověřena její aplikací na dva porovnávané nástroje, konkrétně SAP Crystal Reports 2011 a Tableau Desktop 8.1. Výsledkem hodnocení nástrojů je množství informací sloužících pro čtenáře jako podklad pro utvoření vlastního názoru na jednotlivé nástroje. Autor v diskusi výsledků uvedl své doporučení, který z nástrojů by vybral pro tvorbu dashboardů.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses