Povědomí zákazníků obchodních řetězců o věrnostních programech - Dvořáková, Jana; Tahal, Radek, 1970-; Kolouchová, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá věrnostními programy maloobchodních řetězců Tesco, Billa a Penny Market. V úvodní teoretické části jsou vysvětleny pojmy loajalita, oddanost, spokojenost, podpora prodeje, věrnostní programy a marketingový výzkum. Na tuto část navazuje úvod do praktické části. Zde jsou blíže popsány jednotlivé obchodní řetězce a jimi nabízené věrnostní programy. Hlavní přínos práce představuje vlastní marketingový výzkum. Primárním cílem výzkumu bylo zjistit od majitelů věrnostních karet, jak dobře svůj věrnostní program znají, faktory proč v daném obchodě nakupují a zda mohou být považováni za loajální. Dílčími cíli výzkumu bylo zjistit, nehledě na členství ve věrnostním klubu, jaký typ věrnostního programu lidé preferují, které z osobních údajů jsou ochotni pro vstup do programu poskytnout a jak vnímají poskytování údajů. Na závěr práce jsou zhodnoceny výsledky a přineseny odpovědi na cíle práce.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses