Útoky na síťovou infrastrukturu a jejich mitigace pomocí IPS/IDS Snort - Olexa, Martin; Mészáros, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato práce podává úvod do systémů pro detekci a blokování útoků na síťovou infrastrukturu. V první části jsou popsány klíčové koncepty bezpečnosti informačních systému a typy útoků s uvedeným příkladem spolu s technikami uřečenými k jejich mitigaci. Širší popis je věnován IDS/IPS řešením se zaměřením na software Snort. V druhé části práce je popsán útok zneužívající zranitelnou verzi knihovny OpenSSL. Na modelovém příkladu je vysvětleno schéma od získání počátečních informací a testu zranitelnosti přes tvorbu Snort pravidla po test funkce vytvořeného protiopatření. Cílem práce je prostřednictvím ilustračního příkladu poskytnout návod a teoretický základ pro nasazení IDS / IPS zařízení v počítačové síti.
Vedoucí práce: Jan Mészáros
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses