Zahraniční migrace v České republice a její specifické rysy - Bucher, Sabine (2014)
Diplomová práce se zaměřuje na vývoj zahraniční migrace v České republice v souvislosti s identifikací aspektů, které ji ovlivnily. Česká republika se stala cílovou zemí pro mnoho imigrantů, nejen ze zemí Evropské unie, ale i ze zemí mimo ní. Hlavním cílem je zkoumat vývoj zahraniční migrace v České republice před rokem 1989 a současně i z hlediska legislativních a metodických změn, ke kterým došlo po roce 1989. Větší pozornost je nakonec také věnována vývoji zahraniční migrace mezi lety 2002 -- 2012 v České republice, v Maďarsku, na Slovensku a v Polsku, které společně patří do aliance nazvané Visegrádská čtyřka. V posledních letech se tyto země staly novým místem migračních toků, zejména ze zemí s méně rozvinutou ekonomikou. Cílem je zhodnotit vývoj vybraných ukazatelů migrace a identifikovat spojitosti mezi vybranými zeměmi, které si jsou historicky a právně blízké.