Změny v přístupu k regulaci finančního trhu po krizi s dopady na český bankovní sektor - Bohuslavová, Petra (2014)
Po vypuknutí světové finanční krize se do popředí z hlediska možných příčin dostala otázka nedostatečné regulace finančního trhu. Cílem této práce je zhodnotit změny ve vytváření regulatorních opatření po finanční krizi a analyzovat dopady nových pravidel Basel III na český bankovní sektor. První kapitola popisuje regulaci a dohled nad finančními trhy a přístupy, podle kterých jsou nová regulatorní opatření vytvářena. Druhá kapitola je zaměřena na soubor pravidel Basel III a jejich časovou implementaci. Provedená analýza českého bankovního sektoru ukazuje jeho připravenost na implementaci Basel III a přímé dopady, které jsou pro český bankovní sektor v souvislosti s přijetím těchto pravidel reálné. Dále jsou v této práci zkoumány sekundární účinky zapříčiněné vlastnickou strukturou českého bankovního sektoru.