Svetový energetický problém - Beraggová, Dominika (2014)
Táto bakalárska práca sa zaoberá globálnym energetickým problémom a jeho vývojom. Cieľom tejto práce je poukázať na závažnosť daného problému vo svete, ale aj na jeho konkrétnou podobou v EÚ. Budem analyzovať súčasnú situáciu, či už tradičných alebo obnoviteľných energetických zdrojov, pretože ich stav a využívanie má najväčší vplyv na to, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať nie len energetický, ale aj environmentálny problém ľudstva. V práci sa zameriam predovšetkým na obnoviteľné a alternatívne zdroje energie, nakoľko momentálne predstavujú najdostupnejšie možné riešenie tohto problému. Popíšem súčasný energetický stav v EÚ a ako sa EÚ snaží pretrvávajúci energetický problém riešiť prostredníctvom spoločnej energetickej politiky. V práci sa budem zaoberať aj využívaním obnoviteľných zdrojov v EÚ, a tým akú pozíciu zastáva EÚ v rámci svetového energetického sektora.