Systémy využívající biometrii - možnosti a rizika - Petržilka, Jakub (2014)
Bakalářská práce je zaměřena na biometrické metody, zejména na rozpoznání podle otisku prstu. První část sleduje umístění biometrie mezi ostatními identifikačními metodami, identifikací pomocí tokenu a znalostí. Dále jsou popisovány počátky a vývoj biometrie. Teoretická část je také zaměřena na práci s daty a různými pohledy na biometrické systémy. Následující část je orientována na využití biometrických systémů, vypočítávání FAR a FRR ukazatelů a na slabá místa biometrie. Praktická část je rozdělena na dvě části, kdy v první je předložen postup, jakým způsobem lze obelstít biometrické systémy, které pracují na bázi skenovaní otisku prstu. Hlavním cílem druhé části i celé práce bylo zjistit důvěru v biometrické systémy a zmapovat trh těchto technologií. Těchto cílů bylo dosaženo pomocí dotazníkového šetření. V poslední části je znázorněn pravděpodobný budoucí vývoj biometrie.