Organizační kultura ICT společností - Pilík, Tomáš; Doležel, Michal; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou organizační kultury s důrazem na organizační kulturu v ICT společnostech. Cílem práce je navržení vlastního rámce pro ovlivnění organizační kultury ICT společností. Úvodní část shrnuje přehled definic kultury a organizační kultury v chronologickém pořadí. Součástí úvodní kapitoly je i zhodnocení definic z pohledu autora tohoto textu. Hlavní část práce se zaměřuje na návrh rámce pro ovlivnění organizační kultury v ICT společnostech. Kapitola předcházející před rámcem popisuje klíčové prvky ICT společností. Samotný rámec kombinuje tyto klíčové prvky a obecné prvky, aby poskytnul ucelený nástroj pro ovlivňování organizační kultury ICT společností.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses