Ekonomická analýza společnosti Budějovický Budvar, n. p. - Herda, Pavel (2014)
Obsahem této diplomové práce je ekonomická analýza společnosti Budějovický Budvar, n.p. Cílem analýzy je zhodnotit ekonomickou situaci tohoto pivovaru mezi lety 2007 a 2012. V teoretické části je vysvětlen princip ekonomické analýzy i základní metody, které využívá. Jedná se zejména o metody finanční analýzy, jako například analýzu rozvahy a výkazu zisku a ztráty, poměrové ukazatele, ekonomickou přidanou hodnotu nebo souhrnné modely hodnocení vitality podniku. V praktické části je pak provedena samotná ekonomická analýza podniku, včetně analýzy trhu a srovnání s hlavními konkurenty. Práce ukazuje, že pivovar Budějovický Budvar, n.p. je, zejména v porovnání se svými předními konkurenty, podprůměrně výnosný, ale za to velmi stabilní a likvidní.