Výpočet pojistného a zajistného v rámci životního pojištění - Šištíková, Markéta; Bílková, Diana; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Diplomová práce se zabývá pojistně-matematickými metodami, které se využívají v životním pojištění pro výpočet pojistného a zajistného u klasických druhů pojištění (trvalé a dočasné pojištění pro případ smrti, pojištění pro případ dožití, smíšené pojištění, pojištění doživotního důchodu a pojištění dočasného důchodu). Snahou této práce je přiblížit čtenáři metody výpočtu pojistného a zajistného v životním pojištění. Cílem práce je srovnání jednotných sazeb pojistného a sazeb pojistného s ohledem na pohlaví pojištěného, a následné vyhodnocení dopadu změny legislativy pro pojištěné a pojišťovnu. Srovnání vlivu změny legislativy je pro každý druh pojištění uvedeno na modelových příkladech pro muže, ženy a "unisex" sazby. V závěru této práce je analyzována časová řada předepsaného pojistného v České republice za celý trh v letech 2006 až 2013 a je provedena její předpověď pro následující dva roky pomocí regresního modelu.
Vedoucí práce: Diana Bílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses