Moderní metodiky vedení projektů (pro implementace zakázkového SW) - Zatloukal, Filip (2014)
V diplomové práci se zabývám problematikou projektového řízení v oblasti vývoje zakázkového softwaru, zejména metodikou PRINCE2 a agilními přístupy pro vývoj softwaru. Práce je rozdělena na dvě části. První část je teoretická, popisuje základní pojmy projektového řízení, historii projektů a charakterizuje vybrané metodiky vývoje softwaru. Z klasických metod je v práci popsán vodopádový a spirálový model. Z agilních metod jsou popsány metody Scrum, Extrémní programování, Kanban a Scrumban. Ze standardů projektového řízení práce detailněji popisuje metodiku PRINCE2, která je na konci teoretické části srovnána se standardy PMI a IPMA. Druhá část je praktická, popisuje uzpůsobení PRINCE2 pro malé projekty a popisuje rozhodnutí, které nástroje PRINCE2 je vhodné pro tyto projekty využít a které naopak je možné nebrat v úvahu. Proces Řízení dodání produktu v rámci metodiky PRINCE2 je v diplomové práci nahrazen agilní metodikou Scrumban, která je uzpůsobena pro vývoj softwaru v rámci sledované organizace. Praktická část se dále zabývá detailnějším popisem metodiky Scrumban a její implementací do organizace, sledováním metrik a motivací v rámci vývojového týmu.