Skládací kontejnery a jejich využití v intermodální přepravě - Pernikář, Jan; Kolář, Petr; Polák, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Cílem diplomové práce je charakterizovat skládací kontejnery jako jedno z potenciálních řešení problému repositioningu prázdných kontejnerů a zhodnotit možnosti jejich praktického využití v intermodální přepravě. V teoretické části práce je charakterizován současný vývoj mezinárodního obchodu, intermodální přeprava, problematika prázdných kontejnerů a skládací kontejnery spolu s předpoklady jejich úspěšného zavedení na trh. Praktická část se zabývá současnými koncepty skládacích kontejnerů, je zde uveden příklad pro porovnání nákladů na přepravu při využití standardních a skládacích kontejnerů a také názor zástupce jedné z předních rejdařských společností na využití skládacích kontejnerů v praxi. Pro získání informací použitých v praktické části práce byl proveden sekundární výzkum, kdy většina informací pochází z odborných článků a internetových stránek a také byl proveden primární výzkum v podobě rozhovoru se zástupcem rejdařské společnosti. V závěru práce je na základě získaných informací posouzena možnost využití skládacích kontejnerů v praxi.
Vedoucí práce: Petr Kolář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses