Strategická analýza odvětví zpracování vína z hroznů v ČR - Svobodová, Lenka; Špička, Jindřich, 1981-; Mezera, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Tato diplomová práce si dává za cíl analyzovat prostředí odvětví vinařství v České republice. Budou použity modely typické pro strategickou analýzu, které zkoumají makro- i mikroprostředí podniků. Nejdříve bude vypracována PESTLE analýza, která obecně definuje politickou, ekonomickou, sociální, technologickou, legislativní a ekologickou situaci v České republice v rámci zkoumaného odvětví. Následně se již zaměřím na konkrétní charakteristiku analyzovaného odvětví z pohledu diferenciace produktu, velikosti trhu, konkurence, distribučních kanálů a předpokládaných trendů do budoucna Ta bude obohacena o finanční analýzu odvětví a bonitní a bankrotní modely. V další části bude rozpracován Porterův model pěti sil a zjištěny velikosti působení nových konkurentů, odběratelů, dodavatelů, substitutů a stávající konkurence. Na závěr bude vypracována SWOT analýza zjištěného lídra na trhu, která identifikuje jeho silné a slabé stránky, a na základě předchozích analýz formuluje příležitosti a ohrožení pro odvětví, ve kterém se nachází.
Vedoucí práce: Jindřich Špička
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses