Komparace efektivnosti rekvalifikačních kurzů v okrese Příbram a Praha-západ v letech 2008-2011 - Servus, Martin (2014)
Úkolem diplomové práce je kriticky zhodnotit centralizaci politiky zaměstnanosti,vyvolanou zákonem č. 73/2011 Sb. Komparace dat, statistik a obecných informací z okresů Praha-západ a Příbram z let 2008-2011 odhaluje neefektivnost centralizace. Mezi regiony nalézáme řadu diferencí. Unifikovaná politika zaměstnanosti proto neprospěje ani jednomu z nich. Odlišná byla na sledovaných územích např. flexibilita a absorpční schopnost trhů práce, struktura nezaměstnaných osob a struktura nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Největší diference je objevena při analýze indexu cílenosti rekvalifikačních kurzů. Na Praze-západ směřují rekvalifikace primárně k nejvíce rizikovým skupinám uchazečů o zaměstnání. Naproti tomu na Příbramsku mají větší šanci na intervenci perspektivnější uchazeči. Překvapivě byla efektivnost rekvalifikačních kurzů, analyzovaná prostřednictvím metody hrubých efektů, vyšší na Příbramsku. Práce je ojedinělá svým okresním zaměřením. Jiné komparační studie zabývající se politikou zaměstnanosti mezi sebou porovnávají pouze území na úrovni států či krajů.