Kurzové rozdíly podle české legislativy, mezinárodních standardů účetního výkaznictví IFRS/IAS a všeobecně uznávaných účetních principů US GAAP - Spěváková, Ilona; Roubíčková, Jaroslava, 1954-; Míková, Marie, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Hlavním cílem této diplomové práce je podrobně prozkoumat oblast kurzových rozdílů z hlediska české legislativy, Mezinárodních standardů účetního výkaznictví IFRS/IAS a Všeobecně uznávaných účetních principů US GAAP. Zpočátku se práce zabývá obecným vymezením cizí měny v účetnictví. Poté následuje účetní zachycení kurzových rozdílů podle české legislativy včetně výběru směnného kurzu určeného pro přepočet aktiv a závazků vyjádřených v cizí měně. Značnou část práce zaujímá pohled IFRS na oblast kurzových rozdílů, jejichž příčinou vzniku mohou být nejen cizoměnové transakce, ale oproti české legislativě také převod účetní závěrky do měny vykazování. Velmi blízkým účetním přístupem jsou US GAAP, o jejichž pohledu na kurzové rozdíly pojednává další část práce. Závěrem se věnuji komparaci všech tří účetních systémů s důrazem na vzájemné odlišnosti v oblasti kurzových rozdílů.
Vedoucí práce: Jaroslava Roubíčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses