Analýza a srovnání činnosti pověřených regionálních pracovišť pro péči o tradiční lidovou kulturu - Vodňanská, Tereza (2014)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku péče o tradiční lidovou kulturu v České republice. Teoretická část vychází z vývoje mezinárodní a české legislativy v oblasti tradiční lidové kultury, která má dopad na praktickou péči vykonávanou pověřenými regionálními pracovišti pro péči o tradiční lidovou kulturu ve všech krajích České republiky. Pověřená regionální pracoviště se ve své činnosti řídí zejména Koncepcí účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice na léta 2011 až 2015. Cílem této diplomové práce je pomocí analýzy činností pověřených regionálních pracovišť zjistit, zda jsou naplňovány úkoly pro ně vyplývající z Koncepce. K tomuto účelu byl vytvořen dotazník pro regionální pracoviště, který byl následně podrobně vyhodnocen. Výsledky analýzy poslouží jako podkladová studie pro odbor regionální a národnostní kultury při přípravě nové koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu. Na základě doporučení bude možné úkoly pro příští období zredukovat, přeformulovat či jinak upravit.