Solidární zvýšení daně - Jiroušek, Karel; Slintáková, Barbora; Kozubíková, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem a zejména pak změnou daňového zatížení nadlimitních příjmů fyzických osob dosahovaných v letech 2012 a 2013. Změny vyplývají ze zákona č. 500/2012 Sb., o změně zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů. Práce obsahuje souhrn většiny výkladových problémů, které se objevily v souvislosti s praktickou aplikací solidárního zvýšení daně v průběhu roku 2013. Následné objasnění problematických situací je vysvětleno pomocí výsledků jednání a stanovisek Generálního finančního ředitelství a Komory daňových poradců ČR. Cílem diplomové práce je měření efektivních sazeb daně modelových poplatníků, následné meziroční srovnání a sestavení odhadů vybraných ukazatelů. Modely poplatníků jsou sestaveny na základě Regionální statistiky ceny práce a reprezentují tak reálné zaměstnance s nadlimitními příjmy. Efektivní sazba daně vzrostla u nejbohatšího modelu o 9,06 p.b. Celkový počet zaměstnanců, na které se vztahuje solidární zvýšení daně, odhaduji ve výši 64 954 osob. Odhad výnosů veřejných rozpočtů za zdaňovací období roku 2013 činí 845 mil. Kč a odhad administrativních nákladů poplatníků 12,4 mil. Kč.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses