Efektivita podprahovej reklamy - Sotáková, Martina (2014)
Už niekoľko desaťročí sa vedú spory o tom, či podprahová reklama skutočne funguje a je schopná ovplyvniť správanie spotrebiteľa. V tejto práci bude skúmané, či je podprahová reklama iba výmysel vytvorený Jamesom Vicarym, ktorý mal zachrániť jeho potápajúci sa podnik. Výsledky najnovších výskumov totiž ukazujú, že podprahová reklama nemusí byť iba obyčajnou mystifikáciou. Využitie podprahového inštruovania totiž môže viesť ku zvýšeniu presvedčenia človeka. Dôležitými podmienkami pre presvedčivosť reklám zameriavajúcich sa na konkrétny cieľ človeka je motivácia jedinca ísť za týmto cieľom a nutnosť inštruovania s cieľom spojeného poznania. Rovnako je preukázané, že podprahové inštruovanie je schopné ovplyvniť jedinca v prípade, že sa stimul vzťahuje k jeho potrebe a jedinec sa nachádza v motivačnom stave zodpovedajúcom tejto potrebe. Dôležitou v podprahovom inštruovaní je aj úloha zvykov najmä v prípade, keď inštruujeme značku, ktorá nebýva našou obvyklou kúpnou voľbou. Vtedy totiž podprahové inštruovanie dokáže zvýšiť voľbu inštruovanej značky aj na úkor značky obvyklej. Napriek uvedeným zisteniam je však praktická využiteľnosť podprahovej reklamy natoľko obmedzená, že môže fungovať iba za veľmi špecifických podmienok.