Specifika personálního řízení ve středním podniku - Hrušková, Hana (2014)
Cílem diplomové práce je vyhodnotit jaký vliv má vzdělávání zaměstnanců na kvalitu služeb ve vybrané organizaci. Práce je rozdělena do dvou částí -- teoretické a praktické. Teoretická část vymezuje východiska pro metody a postupy procesu získávání, přijímání, adaptaci a vzdělávání zaměstnanců. V praktické části práce je pak představena samotná organizace, ve které byl realizován výzkum a je zde uvedena metodika výzkumu. Pro výzkum byly zvoleny metody dotazníkový průzkum, individuální rozhovory a mystery shopping. Metoda mystery shoppingu a dotazníkového šetření je v práci využita dvakrát. Jednou pro výzkum před realizací vzdělávacího programu financovaného z programu OPPA, který byl založen v rámci cíle konvergence Evropské unie, a který je také součástí praktické části diplomové práce a po druhé pro výzkum po jeho ukončení. Stěžejní úlohou pro naplnění cíle práce je srovnání výsledků z obou realizovaných výzkumů. Na závěr je navrženo doporučení na zlepšení stávající situace v organizaci v oblasti vzdělávání. Tato závěrečná doporučení se mohou stát v budoucnu podkladem pro vypracování optimálního vzdělávacího programu, neboť v současné době není v organizaci zpracován.