Responsivní web design - Němec, Milan (2014)
Tato práce se zabývá responzivním webdesignem, tzn. způsobem vytváření webových stránek, které se přizpůsobují zobrazujícímu zařízení. Cílem je popsat základní principy a uvést technologické možnosti jeho tvorby. Popisované principy jsou dokladovány v ukázkových zdrojových kódech a na ilustracích. Flexibilní struktura stránek, media queries a flexibilní obrázky jsou tři základní pilíře. Přístupy k vytváření stránek mobile first a desktop first představují dvě odlišné strategie při tvorbě responzivních stránek. Vhodnou metodou budování webové stránky určené pro mobily a desktopy se jeví právě responzivní webdesgin, oproti vytváření několika verzí webu pro odlišná zařízení.