Motivace uživatelů online uměleckých komunit - Kubíková, Alena; Sigmund, Tomáš; Čermák, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat různé typy motivace uživatelů k zapojení do online uměleckých komunit a konfrontovat je s možnostmi, které jim tyto komunity reálně nabízejí. První kapitola je věnována problematice motivace z hlediska psychologie, základním pojmům a jejich souvislosti se zkoumaným tématem. Druhá kapitola se zaměřuje na pojmy z oblasti virtuálních komunit. Uvedená témata slouží jako teoretická východiska pro kapitolu třetí, jejíž náplní je online umělecká komunita jako taková: vymezení tohoto pojmu, rozpoznání základních typů komunit, typů uživatelů a jejich motivace ke vstupu a zapojení. V závěru kapitoly jsou uvedené typy motivace konfrontovány s možnostmi, které online umělecké komunity svým uživatelům nabízejí. Poslední kapitola se zabývá empirickým výzkumem za pomoci dotazníkového šetření, jehož cílem je zjištění převažujících typů motivace, porovnání různých typů uživatelů, prozkoumání jejich vztahu k ostatním uživatelům a také návyků ve sdílení vlastní tvorby. Na základě výsledků jsou zformulována dílčí doporučení tvůrcům webů, na nichž tyto komunity vyrůstají.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses