Aplikace e-learningu a bezpečnost dat - Menčík, Jan; Veber, Jaromír; Čermák, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
V této bakalářské práci je řešeno téma bezpečnostních hrozeb pro webové aplikace s praktickou částí vyhodnocení zabezpečení vybraných e-learningových aplikací. Jsou zde popsány nejčastější současné hrozby pro webové aplikace, techniky útoků a techniky zabezpečení. Prostředí webu dalo vzniknout celé škále technik narušení bezpečnosti webových aplikací. První část práce je věnována především nejčastějším hrozbám a útokům. V další části práce jsou představeny techniky zabezpečení, a to jak obecné založené na zabezpečení protokolu, tak i techniky proti konkrétním hrozbám. Protokol, na kterém aplikace běží, je jednou z nejdůležitějších složek bezpečnosti, proto je v práci podrobněji popsáno fungování protokolu HTTPS a jeho bezpečnostních vrstev. Dále je rozebrána oblast bezpečnosti e-learningu. Čtenář bude seznámen s bezpečnostními riziky, se kterými se může setkat při provozu open-source e-learningových řešení. Na závěr teoretické části jsou popsány základní principy bezpečnostního testování pomocí metodiky definované OWASP (Open Web Application Security Project). Praktická část práce se věnuje výsledkům testování bezpečnosti 3 vybraných open-source software systémů: Moodle, Dokeos a eFront. Testování bylo zaměřeno na hrozby popsané v teoretické části práce a využívá poznatky z příručky OWASP Testing Guide v3. U každého testovaného e-learningového systému jsou popsány jednotlivé testovací útoky, jejich výsledky a celkové bezpečnostní doporučení. V závěru praktické části je uvedeno celkové vyhodnocení testovaných systémů.
Vedoucí práce: Jaromír Veber
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses