Ranking - Černý, Jiří (2014)
Cílem diplomové práce je ranking vybraného odvětví české ekonomiky, konkrétně skupiny výrobců motorových vozidel z pohledu jejich finanční výkonnosti. Jde zejména o hodnocení finanční výkonnosti zvolených objektů rankingu, tvorbu žebříčků podle určených kritérií a jejich interpretaci. V práci jsou také uvedeny příklady významných českých a světových žebříčků, které jsou blíže popsány a srovnány. V teoretické části práce je uveden zejména výběr a metodika kritérií rankingu se zaměřením na hodnotová kritéria (EVA, spread, NPV) a teoretická východiska podnikání v daném odvětví. Ta jsou pak v praktické části práce rozvedena v analýze automobilového průmyslu ČR. Následuje výběr a segmentace objektů rankingu a hlavní část práce zaměřená na ranking podniků podle jejich finanční výkonnosti.