Proces vstupu na trh práce absolventů středních škol, zapojení škol a zaměstnavatelů do tohoto procesu v Karlovarském kraji - Jiroušková, Radka (2014)
Diplomová práce analyzuje problematiku vstupu mladých lidí na trh práce v teorii a praxi, přičemž v praktické části se orientuje na specifika této problematiky v České republice a Karlovarském kraji. Cílem práce je zhodnotit vazby mezi středními školami, jejich žáky/absolventy a zaměstnavateli v regionu a prostředí, ve kterém na sebe působí. Téma naráží na problém vysoké nezaměstnanosti mladých lidí a obtíže spojené se vstupem na trh práce. Těžištěm práce je analýza problematiky na příkladu Karlovarského kraje, provedení pilotního ověření a vymezení zásadních nedostatků v procesu přechodu ze vzdělávání do praxe. Hlavními slabinami procesu jsou nedostatečné pracovní návyky a praxe absolventů, nevhodně vybraný obor studia, malý zájem o studium a nízká motivace pracovat. Zlepšit situace by mělo posílení vazeb mezi středními školami, žáky/absolventy a zaměstnavateli a intenzivnější zapojení zaměstnavatelů do vzdělávání podobně jako v duálním systému vzdělávání.