Proces vstupu na trh práce absolventů středních škol, zapojení škol a zaměstnavatelů do tohoto procesu v Karlovarském kraji - Jiroušková, Radka; Kouřilová, Jana, 1960-; Měrtlová, Libuše; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce analyzuje problematiku vstupu mladých lidí na trh práce v teorii a praxi, přičemž v praktické části se orientuje na specifika této problematiky v České republice a Karlovarském kraji. Cílem práce je zhodnotit vazby mezi středními školami, jejich žáky/absolventy a zaměstnavateli v regionu a prostředí, ve kterém na sebe působí. Téma naráží na problém vysoké nezaměstnanosti mladých lidí a obtíže spojené se vstupem na trh práce. Těžištěm práce je analýza problematiky na příkladu Karlovarského kraje, provedení pilotního ověření a vymezení zásadních nedostatků v procesu přechodu ze vzdělávání do praxe. Hlavními slabinami procesu jsou nedostatečné pracovní návyky a praxe absolventů, nevhodně vybraný obor studia, malý zájem o studium a nízká motivace pracovat. Zlepšit situace by mělo posílení vazeb mezi středními školami, žáky/absolventy a zaměstnavateli a intenzivnější zapojení zaměstnavatelů do vzdělávání podobně jako v duálním systému vzdělávání.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses