Alternativní možnosti přepravy zboží mezi EU a východní Asií s důrazem na železniční dopravu - Marek, David (2014)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu možností kontejnerové přepravy zboží mezi EU a Východní Asií s využitím různých oborů dopravy, především železnice. V teoretické části autor uvádí možné způsoby přepravy mezi EU a Východní Asií, přičemž důraz je kladen především na využití Transsibiřské magistrály. Dále je také zmíněna problematika kontejnerizace. V praktické části jsou pak na konkrétních příkladech ukázány rozdíly při využití námořní a železniční dopravy na dané trase, a to hlavně z hlediska ceny a doby přepravy.