Komponentizace transformací linked data - Pilař, Štěpán (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou transformací linked data a možností kom-ponentizace extract, transform, load procesu s důrazem na přepoužitelnost. Příklady komponent jsou demonstrovány v prostředí nástroje UnifiedViews. Po prozkoumání souvisejících oblastí výzkumu, především ETL v relačním světě a managementu kvali-ty linked data, jsou pomocí bottom-up přístupu rozebrány existující extrakce a trans-formace, v nichž jsou identifikovány příležitosti komponentizace, které jsou doplněny o další možné operace inspirované transformacemi relačních dat. Kromě uvedení potenciálních komponent jsou pro každou z nich diskutovány i možnosti a limitace využití samostatně i v kombinaci s jinými komponentami. Následuje rozbor možností implementace komponent a přehled klíčových otázek při volbě způsobu jejich reali-zace. Implementace vybraných komponent v souladu s navrženým postupem je po-psána v poslední části práce. Současně je jejich využití a omezení demonstrováno na praktických úlohách s daty z oblasti veřejných zakázek.