Management coeliakie - Kalistová, Marie (2014)
Každý rok, čím dál intenzivněji, se setkáváme v médiích, ve svém okolí, od blízkých či rodiny s pojmem celiakie. Ale ještě je stále mnoho lidí, kteří netuší, co se pod daným pojmem skrývá a možná jsou to právě oni, kteří jí trpí, které ohrožuje nesnášenlivost lepku a ani si to neuvědomují. Jen v České republice se odhaduje počet celiaků na padesát až dvěstěpadesát tisíc (dle zdroje), přičemž jen patnáct až dvacet tisíc je z tohoto počtu diagnostikovaných. V dnešní době se přistupuje k celiakii s respektem, a v České republice se mnoho zdravotnických pracovišť uchyluje k cílenému screeningu, a z důvodu vysoké prevalence nemoci byl dokonce i vydán metodický pokyn k diagnostikování celiakie. Avšak i po správné diagnóze lékařem, jedinou možnou úspěšnou léčbou celiakie, chronického onemocnění tenkého střeva, je celoživotní bezlepková dieta