Analýza nákladové efektivnosti opatření vedoucích k snížení eutrofizace vodní nádrže Orlík - Macháč, Jan; Slavíková, Lenka, 1979-; Vojáček, Ondřej, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Rostoucí poptávka po čisté vodě vedla v EU ke vzniku Rámcové směrnice EU pro vodní politiku (směrnice 2000/60 ES). Nová legislativa má velký vliv na vodní i národní hospodářství a přichází s řadou požadavků včetně dosažení dobrého stavu všech vod. Z rámcové směrnice dále plyne nutnost zpracovat ekonomickou analýzu nejoptimálnějšího dosažení dobrého stavu pomocí metody analýzy nákladové efektivnosti (CEA). Tato metoda se potýká v oblasti vod s celou řadou metodologických komplikací. Jednou z postižených oblastí v rámci České republiky je povodí vodní nádrže Orlík, které čelí nadměrné eutrofizaci. Eutrofizace je způsobena nadměrným vnosem fosforu, jehož zdrojem jsou především odpadní vody, rybářství a zemědělství. Jak dokládá odborná rešerše uvedená v této práci a samotné zpracování CEA pro povodí vodní nádrže Orlík, lze celé řadě metodologických problémů předejít využitím vhodných nástrojů. Z diplomové práce dále vyplývá, že dosažení dobrého stavu by si v povodí nádrže vyžádalo roční náklady ve výši 602 mil. Kč. Nejvýznamnějšími nositeli nákladů jsou dle CEA rybáři a obce.
Vedoucí práce: Lenka Slavíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses