Benchmark nástrojů pro řízení datové kvality - Černý, Jan; Pejčoch, David; Máša, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Společnosti po celém světě stále více a více promrhávají své rozpočty v důsledku nekvalitních dat. Logicky, se zvyšujících se množstvím zpracovávaných informací roste i množství chyb v nich. Tato práce vysvětluje co je datová kvalita, příčiny vzniku chyb v datech, jejich důsledky i to jakým způsobem lze datovou kvalitu měřit. A pokud něco lze měřit, lze to i zlepšit. K tomu slouží nástroje pro řízení datové kvality. Trh s nástroji pro řízení datové kvality nabízí jak komerční, tak open-source řešení. Porovnáním nástroje DataCleaner (open-source) a DataFlux (komerční) na modelovém příkladu dle definovaných kritérií bylo v této práci dokázáno, že nástroje si mohou být rovné v oblasti profilace dat, obohacování a monitorování. Standardizaci a validaci zvládá lépe DataFlux. Deduplikace v DataCleaneru chybí, přestože byla výrobcem uváděna. Jednou z velkých překážek bránících firmám nákupu nástroje pro řízení datové kvality může být právě jeho vysoká cena. V tuto chvíli je již možné považovat DataCleaner za plnohodnotné levné řešení v oblasti profilace dat. Za podmínky, že společnost Human Inference doplní do DataCleaneru i deduplikaci dat, bude ho možné považovat za konkurenci v oblasti celého procesu řízení dat.
Vedoucí práce: David Pejčoch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses