Analýza časových řad počtu přepravovaných osob na vybraných evropských letištích - Mayerlová, Evelyn (2014)
Bakalářská práce se zabývá analýzou měsíčních časových řad počtu přepravovaných osob na třech vybraných evropských letištích (Letiště Václava Havla Praha Ruzyně, Letiště Franze Josefa Strauße Mnichov a Letiště Vídeň Swechat). Práce zkoumá měsíční počty přepravovaných osob v letech 2001-2013. Data byla čerpána z webových stránek Eurostatu, z databází a prostřednictvím přímé komunikace autorky s jednotlivými letišti. Hlavním cílem práce je prozkoumat vývoj těchto časových řad. Pro analýzu použijeme základní popisné charakteristiky časových řad a vybrané základní metody pro modelaci sezónní a trendové složky. Ambicí práce je zjistit, zda se mění počty přepravovaných cestujících v závislosti na měsíci v roce, zda a jakým způsobem se zvyšuje popularita letecké dopravy a porovnat časové řady jednotlivých letišť.