Webové aplikace s využitím Linked Open Data - Le Xuan, Dung; Chlapek, Dušan; Kučera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou otevřených dat. Cílem je představit čtenáři v současné době velmi populární téma. Propojení těchto dat nám poskytuje další výhody a možnosti, avšak velké množství otevřených dat je dnes zveřejněno ve formátech, které nelze vzájemně propojit. Proto se autor ve své práci zaměřil také na Linked Data. Důraz není kladen pouze na vznik, současný stav a budoucí vývoj, ale také na technickou stránku. Nejdříve budou čtenáři seznámeni s teoretickými pojmy, principem Linked Open Data, rozšířeností otevřených vládních dat v ČR i ve světě. V druhé kapitole se bude autor zabý-vat propojitelnými daty, RDF formátem, SPARQL jazykem. V poslední části se autor za-měří na nástroje pro práci s Linked Open Data a ukázkově navrhne pilotní aplikaci s využitím Linked Open Data. Přínosem celé práce je ucelený pohled na Linked Open Data jak z teoretické, tak i z prak-tické části. Hlavním cílem je poskytnout čtenáři kvalitní úvod do dané problematiky.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses