Porovnání schématu relační databáze a struktur formátu XML - Vodňanský, Daniel; Palovská, Helena, 1959-; Řepa, Václav, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Práce se zabývá vztahem relačního modelu a schématu XML dokumentu a jeho technologickými a pragmatickými aspekty. Vymezuje teoretickou oblast datového modelování na konceptuální úrovni a dále obě možné realizace zmíněnými modely na fyzické úrovni. Cílem je nalezení odpovědi na otázku, kdy při návrhu a vývoji aplikace či systému přistoupit je vhodné ke které z možností. Dále práce přináší obecný postup mapování konceptuálního schématu do struktury schématu XML a řešení problémů, na které lze při mapování narazit. Problém je řešen analýzou dvou reálných problematik -- jízdní řád městské hromadné dopravy a informační systém plavecké školy, formalizovaných pomocí mechanizmu predikátové logiky. Oproti většině prací na obdobné téma se liší pragmatičtějším náhledem na problém -- pojetí dat, jejich vznik, cílový uživatel a strukturovanost.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses