Kontejnerová přeprava z pohledu námořního rejdaře - Lustyk, Ondřej (2014)
Cílem této bakalářské práce je seznámení se s pozicí a významností kontejnerové přepravy. Práce je rozdělena do šesti hlavních částí. První dvě části jsou věnovány základnímu termínu přeprava, se zaměřením se na pozici intermodální a liniové námořní přepravy v dnešní době. V kontejnerové přepravě nabývají velkého významu i legislativní náležitosti, reprezentované přepravními doklady, jimž je věnována část třetí. V druhé polovině je představena společnost Maersk Group a především její nejvýznamnější část Maersk Line. Jsou zde popisována jednotlivá oddělení společnosti, avšak nejvíce pozornosti je věnováno operačnímu oddělení. Podrobně jsou rozebírány jeho jednotlivé činnosti, mezi něž patří především plánování pohybu prázdných kontejnerů mezi jednotlivými evropskými terminály a přístavy, kde musí brát ohled na tzv. Target Stock, dále opravy kontejnerů nebo dostupnost kontejnerů podle režimu dopravy.