Efektivní podnikové řízení v době ekonomické nejistoty - Kaválek, Pavel (2014)
Tato práce řeší využití strategického konceptu Balanced Scorecard pro podnikové řízení a IT Balanced Scorecard pro řízení podnikové informatiky. Oba koncepty jsou aplikovány pro období ekonomické prosperity i krize. Výstup práce je zpracován pomocí konceptu Balanced Scorecard pro období ekonomické prosperity a krize. V návaznosti na aplikaci tohoto konceptu jsou v práci vytvořeny strategické mapy, které znázorňují vztahy mezi cíli jednotlivých perspektiv Balanced Scorecard. Pro obě období je představena i derivace klasického Balanced Scorecard -- IT Balanced Scorecard. Řešení poskytuje pohled na řízení podniku pro obě sledované období. Je zde viditelná návaznost jednotlivých cílů na primární cíl společnosti. V modelu jsou zahrnuty vlivy ICT na podnikové řízení. Z modelů je patrné, že pomocí aplikace konceptu Balanced Scorecard v období krize probíhá ve společnosti zefektivnění řízení díky vysoké míře úspor. Výsledkem této práce je porovnání rozdílů ve stanovených cílech, u nichž je použita metoda SMART, jak v době prosperity, tak i v době krize. Je navíc aplikována u klasické Balanced Scorecard a zároveň i u její derivace IT Balanced Scorecard. Za vědecké metody lze v práci označit jednak komparaci obou sledovaných období a dále pak i sestavení modelu dvou strategických map.