Porovnání objektově-relační a objektové databáze jako perzistentní vrstvy v Javě - Karásek, Tomáš; Palovská, Helena, 1959-; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Tato bakalářská práce si klade za cíl vzájemně porovnat zástupce objektově orientovaného a objektově-relačního datového modelu a posoudit vhodnost jejich použití jako perzistentní vrstvy v aplikaci napsané v jazyce Java. První část této práce je zaměřena na přehled objektově-relačního a objektově orientovaného datového modelu, jejich teoretických základů, charakteristických rysů, historického vývoje a jejich zástupců. Dále jsou prozkoumány možnosti trvalého ukládání dat v Javě, příklady standardních aplikačních rozhraní Javy určené pro perzistenci, jejich výhody a oblasti použití. Druhá část práce se soustředí na demonstraci databázových systémů Oracle a objectDB, porovnání jejich funkcionality, jednoduchosti práce s databází a propojení s databázovou aplikací napsanou v jazyce Java, dále je srovnána dostupnost dokumentace a délka kódů obou variant řešení. Závěr této části shrnuje objevené skutečnosti a dává doporučení pro výběr datového modelu. Výstupem práce je přehledné srovnání zástupců objektových a objektově-relačních databázových systémů a stanovení vhodnější databáze pro napojení na aplikaci v Javě.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses