Analýza dopravního spojení Letiště Václava Havla a Prahy - Kratochvíl, Petr (2014)
Tato práce zkoumá současné i navrhované dopravní spojení mezi Letištěm Václava Havla a centrem Prahy. V teoretické části jsou obecně popsány jednotlivé druhy dopravy, které připadají v úvahu k propojení uvedených míst a představeno Letiště Václava Havla Praha (dříve Letiště Praha), jeho historie, vývoj i současnost. V praktické části je popsán aktuální stav spojení a současné možnosti přepravy. Jsou zde uvedena řešení obdobného problému v zahraničí. Dále jsou zde představeny navrhované varianty propojení letiště s centrem města. V souvislosti s danou problematikou se práce zabývá i návazností ostatních druhů regionální a dálkové dopravy na letecké spoje přistávající na ruzyňském letišti. Cílem práce je zhodnotit jednotlivé varianty propojení, uvést jejich výhody a nevýhody a následně vybrat tu nejvhodnější.