Vývoj úmrtnosti v České republice a v sousedních evropských zemích - Matějková, Karolína (2014)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj úmrtnosti v České republice a porovnat ho s vývojem v sousedních zemích od roku 1960 do roku 2012. V první části práce jsou charakterizovány základní ukazatele úmrtnosti a je zde popsán algoritmus výpočtu úmrtnostních tabulek. V druhé části jsou vypočteny úmrtnostní tabulky na základě dat z EUROSTATU a Human Mortality Database. Práce se podrobněji věnuje rozboru kojenecké úmrtnosti a jejího vlivu na střední délku života. Práce je také zaměřena na paradox střední délky života. V závěru práce je provedeno srovnání střední, pravděpodobné a normální délky života.