Kryptografia nad eliptickými krivkami v porovnaní s ostatnými zástupcami asymetrickej kryptografie - Stašek, Filip (2014)
Cieľom tejto bakalárskej práce je vysvetliť z teoretického a matematického hľadiska princíp kryptografie nad eliptickými krivkami, ktorá sa v súčastnosti javí ako najpotencionálnejší zástupca asymetrickej kryptografie. V úvode popíšem základné matematické predpoklady a znalosti, ktoré sa v kryptografii využívajú a v ďalších častiach práce na nich nadviažem. Kryptosystém nad eliptickými krivkami predstavím, popíšem matematický princíp jeho fungovania a následne ukážem algoritmus, na ktorom je založený. Práca bude pokračovať porovnaním tohoto kryptosystému s najvýznamnejšími predstaviteľmi asymetrickej kryptografie, ktorými sú algoritmy RSA a ElGamal. Porovnanie týchto kryptosystémov uskutečním najmä z teoretického hľadiska a s pomocou teórie zložitosti porovnám časovú náročnosť a následne bezpečnosť vyššie uvedených kryptosystémov. Na záver poukážem na nesporné výhody kryptografie nad eliptickými krivkami spočívajúce v jej vyššej bezpečnosti a rýchlosti.