Sazba (tvorba) časopisu v klasické a elektronické podobě - Antošová, Petra (2014)
Práce se zabývá sazbou (tvorbou) časopisů v klasické a elektronické podobě. Na úvod je popsána definice a struktura jednotlivých částí časopisu. Rozbor jednotlivých typů titulní strany a význam jejího obsahu. V další části se práce zabývá klíčovými prvky článku časopisu a jejich významem. Dále se práce se zabývá klasickou vícesloupcovou sazbou, kde je rozebrána mřížka časopisu, pravidla vícesloupcové sazby, pravidla sazby obecně, typografická pravidla. Nechybí ani část, která se týká dokončovacích procesů, jako jsou tisk nebo vazby. Nedílnou součástí dnešní doby jsou elektronické verze knih a časopisů, čemuž se věnuje třetí část práce. Konkrétně se práce zabývá rozdíly elektronických verzí od verzí tištěných. Praktická část se zaměřuje na využití vícesloupcové sazby v začínajícím online projektu Ročenkomat, který se zabývá návrhy a výrobou menších tištěných publikací -- třídních ročenek.