Problematika autorských práv na internetu - Kotrč, Vojtěch; Sova, Martin; Tománek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Cílem práce je analýza stávajícího stavu autorskoprávní ochrany na internetu, zhodnocení postavení provozovatelů serverů sloužících ke sdílení dat a identifikace problematických míst. Na základě této analýzy by měly být odhaleny neproblematičtější faktory ochrany autorských práv na internetu a navrženy alternativní způsoby distribuce autorských děl. Spolu se vznikem internetu byla umožněna i snadná a levná distribuce autorských děl. Vzhledem ke stávajícímu stavu jejich ochrany dochází díky internetu k častému porušování autorských práv. Analýza odpovědnosti provozovatelů serverů určených ke sdílení dat umožní objevit zásadní problémy ve stávající úpravě. Předmětem teoretické části práce bude historický vývoj autorského práva a legislativní úprava ochrany autorských práv v ČR a EU se zaměřením na odpovědnost provozovatelů serverů sloužících ke sdílení dat. Dále bude práce v obecné rovině řešit problematické aspekty ochrany autorských práv, které se objevily spolu se vznikem internetu. V praktické části bude řešena technologická problematika distribuce autorských děl na internetu a filtrování obsahu ze strany provozovatelů serverů. Analýza problematických míst stávajícího systému kontroly vkládaného obsahu bude provedena zkoumáním vybraných poskytovatelů, a to platformy YouTube a Uloz.to. Metodou zkoumání bude analýza úpravy podmínek poskytování služeb a přístupu k ochraně autorských práv.
Vedoucí práce: Martin Sova
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses