Hadoop HDFS, MapReduce a výpočty v IBM BigInsights - Fessl, Adam; Řezáč, Miroslav; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Práce spadá do oblasti zpracování dat velkého rozsahu. Věnuje se Hadoopu, open-source nástroji pro distribuované zpracování a ukládání dat. Cílem práce je poskytnutí teoretických znalostí a objasnění základních principů v problema-tice Apache Hadoop. Zejména se jedná o souborový systém HDFS a model pro distribuo-vané výpočty MapReduce. Teoretické znalosti a principy jsou demonstrovány na modifiko-vané aplikaci WordCount v prostředí IBM InfoSphere BigInsights. Text je rozdělen do tří částí, přičemž první část se věnuje Hadoopu a jeho základním modu-lům, druhá část poskytuje informace o předních distributorech Hadoopu a detailně se věnu-je distribuci společnosti IBM. Část poslední je věnovaná praktickým výpočtům. Přínosem práce je ucelený pohled na Hadoop, který slučuje pohled technologický s pohle-dem praktického využití. Nový pohled je demonstrován na příkladech a doplněn způsoby, jakým lze s tímto nástrojem pracovat.
Vedoucí práce: Miroslav Řezáč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses