Možnosti animace sakrálních památek na příkladu poutního kostela ve Skokách - Turková, Kateřina (2014)
Diplomová práce se věnuje možnostem animace nevyužívaných sakrálních památek, zejména kostelů. Teoretická část hledá příčiny současného neutěšeného stavu těchto staveb, které ztratily svou pravidelnou bohoslužebnou funkci. Snaží se zhodnotit postavení náboženství a sakrality v současné české společnosti. Dále se práce věnuje pojmu animace a jeho aplikaci na specifický případ posvátného prostoru kostela. V praktické části práce je kladen důraz na karlovarský region, ve kterém se především z důvodu přerušení kontinuity společnosti v důsledku poválečného odsunu německých obyvatel nachází početná skupina opuštěných chátrajících kostelů. Jako konkrétní příklad úspěšné animace je v závěru práce podrobně popsán kostel Navštívení Panny Marie ve Skokách u Žlutic a aktivity směřující k jeho oživení, které iniciují členové spolku Pod střechou.