Srovnání PHP frameworků Phalcon, Nette a Zend - Rebenda, Jiří; Vojíř, Stanislav; Zumr, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Dostupnost jazyka PHP a jeho rozšíření napříč vývojáři webových aplikací zapříčiňuje existenci mnoha projektů na něm postavených. S růstem jeho popularity rostly (a pravděpodobně do budoucna růst budou) i požadavky na něj kladené. Mnoho z nich nemusí přímo souviset s jazykem jako takovým, nýbrž s potřebami danými vnějšími okolnostmi (rozvoj Internetu apod.). Jednou z reakcí na existencí stále se opakujících se problémů a jejich rostoucí komplexitu jsou speciální knihovny známé též jako frameworky. Tato bakalářská práce se věnuje porovnání tří vybraných frameworků (Zend Framework 2.3, Nette 2.1.2 a Phalcon 1.3.1). V první (kratší) části jsou zprvu deklarovány některé základní pojmy a omezení daná prostředím PHP. Dále jsou spolu s popisem jednotlivých kritérií, na základě kterých jsou frameworky dále porovnávány, uvedeny otázky, na něž jsou v hlavní části práce poskytnuty (více či méně explicitní) odpovědi. Druhá - teoreticko-praktická část - se již zabývá rozborem frameworků v souvislosti s definovanými problémovými oblastmi. Smyslem popisu aplikačního rozhraní frameworků spolu s ukázkami kódu je popsat čtenáři eventuální rozdíly v pojetí řešení některých vybraných problémů. Práce se rovněž okrajově dotýká způsobů, jakými lze hodnotit jejich relativní oblíbenost. Výstupem práce není kladné, či záporné hodnocení některého z frameworků. Práce by naopak měla být chápána jako jeden z možných zdrojů např. při rozhodování se, zda některému z frameworků věnovat vyšší pozornost, či nikoliv. Dílčím přínosem je i fakt, že jsou potvrzeny některé axiomatické předpoklady (např. co se týče jejich rychlosti a oblíbenosti).
Vedoucí práce: Stanislav Vojíř
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses