Trendy v analytickém CRM - Havelková, Martina (2014)
Práce je zaměřena na nové trendy v analytickém CRM. Cílem práce je najít a popsat tyto trendy a porovnat je se současnou situací na trhu CRM a BI. Práce je rozdělena do několika částí. První část popisuje CRM a jeho různé formy. Druhá část se zabývá definováním analytického CRM. Hlavní část práce popisuje moderní trendy na trhu CRM. Následující část je analýzou trhu. Poslední část práce obsahuje srovnání vybraných softwarových řešení s nalezenými trendy.