Demografická analýza města Děčín se zaměřením na sociální služby - Švédová, Vlasta (2014)
Cílem práce je analyzovat současnou demografickou situaci ve městě Děčín pomocí základních demografických ukazatelů, zmapovat a popsat poskytované služby seniorům v tomto městě a pomocí populační projekce odhadnout budoucí vývoj v oblasti sociálních služeb a nastínit možná řešení. Práce se skládá ze dvou částí teoretické a analytické. V první teoretické části jsou vysvětleny použité demografické pojmy a metody, zejména metoda projekce, dále je zde uvedena charakteristika sociálních služeb poskytovaných seniorům ve městě Děčín. Druhá praktická část je tvořena převážně demografickou analýzou a populační prognózou, vytvořenou na základě dat z Českého statistického úřadu. Na základě výsledků analýz je zde uveden současný i předpokládaný budoucí stav v oblasti sociálních služeb ve městě a z toho vyplývající závěry této práce. Ve městě Děčín dojde stejně jako na většině území České republiky ke stárnutí populace a jejímu úbytku. Tato situace se výrazně projeví v sociálních službách a je nutné hledat řešení.