Cesta ke vzniku Zemského statistického úřadu v Čechách a jeho činnost - Hamouzová, Michaela; Závodský, Prokop, 1944-; Kačerová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Bakalářská práce pojednává o vývoji úřední, především zemědělské statistiky v Čechách až po vznik Zemského statistického úřadu království Českého. Práce je také doplněna četnými dobovými citacemi a ilustracemi, které umožňují čtenáři širší pochopení okolností vzniku a rozvoje statistiky a přibližují tak nesnadné počátky statistických šetření. Přínosem práce je poskytnutí ucelené představy o činnosti a fungování Zemského statistického úřadu a jeho publikacích. První část práce je věnovaná počátkům úřední statistiky v habsburské monarchii a osobnostem, které se zasloužily o její rozvoj. Následující část se zabývá zemskou statistikou v českých zemích a především vznikem Zemského statistického úřadu království Českého. Dále je vytvořen přehled o činnosti úřadu až do konstituování Státního úřadu statistického v samostatném Československu. Jsou zde blíže popsány metody a průběh statistických šetření a obtíže s nimi spojené. Závěr kapitoly mapuje činnost úřadu za I. světové války a její vliv na tehdejší statistku.
Vedoucí práce: Prokop Závodský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses