Model vztahu chudoby a rozhodování - Svatoš, Filip; Burian, Jan, 1974-; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Předkládaná diplomová práce se zabývá návrhem modelu finančního rozhodování člověka s omezenými kognitivními zdroji v podmínkách chudoby, následnou tvorbou počítačové simulace na základě tohoto modelu, nalezení parametrů, při kterých model generuje chování blízké reálným datům, a otestování chování modelu při různých podmínkách nastavení. Vytvořený model vychází ze soudobých poznatků z oborů psychologie a ekonomie týkajících se rozhodování, omezených kognitivních zdrojů a vlivu chudoby na kognitivní zdroje a rozhodování. Model je vytvářen za pomoci metodologie systémové dynamiky a následně za pomocí jazyka UML implementován do počítačové simulace v programovatelném prostředí NetLogo. Testování modelu ukázalo jeho schopnost generovat chování blízké reálným datům, a tím i jeho potenciál k využití modelu ke zkoumání a pochopení řešené problematiky a experimentování za účelem nalezení nových možností řešení problému chudoby.
Vedoucí práce: Jan Burian
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses